Özellikle İstanbul’da yoğunluklu olarak bulunan korsan servis araçlarının önüne geçebilmek adına bir plaka uygulaması yapılacak.
Uygulama ile İstanbul’daki servis araçlarının tamamına LAA 001’den başlayarak LZZ 999’a kadar plakalar verilecek ve böylece bu araçların denetimi kolaylaştırılacak. Uygulamanın İstanbul’da yapılmasının sebebi ise yoğunluktan dolayı denetimlerin İstanbul’da daha zor olması ve gözden kaçma ihtimalinin daha yüksek olması.
İnsan, sürücü ve araç sayısındaki artış beraberinde trafik yoğunluğu ve kazalarında da artışı getiriyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda 2020 sonuna kadar trafik kazalarının ve bunlardan kaynaklanan ölümlerin %20 azaltılması hedeflendiği belirtiliyor. Bu hedefle yapılan çalışmalar kapsamında trafik ile ilgili yeni düzenlemeler oluşturuluyor.
12 Eylül’de yapılan Trafik Güvenliği ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı’nda; sürücülerden kaynaklanan sorunlar ve bu sorunların engellenmesine ilişkin çözümler, servis araçlarına getirilecek olan zorunluluklar ve yeni uygulamalar gibi konular görüşüldü. Çalıştayda alınan kararların ardından mevzuatta yapılacak düzenleme ile okul servis araçlarının camlarının şeffaf olması zorunlu hale getirecek ve servislerde görevli olan şoför ve hosteslerin de ilk yardım eğitimi alması mecburi olacak.
Çalıştayın en önemli konularından biri Trafik Güvenliği Uygulama Politikası Belgesi. Süleyman Soylu bu konuda sivil paydaşlar ile idareyi aynı masada bir araya getirmeyi, herkesin fikrini almayı ve karşılıklı istişarede bulunmayı amaçladıklarını belirtti.Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi’nin hem hali̇ hazırda uygulamada olan tedbirleri̇ hem mevzuat düzenlemesi aşamasında olan bazı adımları hem de geleceğe dönük projeleri̇ içerdiğine dikkati çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belgenin “denetim”, “kaza sonrası aci̇l müdahale”, “personel eği̇ti̇mi̇”, “projeleri̇mi̇z” ve “düzenleme yapılacak konular” olmak üzere 5 başlıkta hazırlandığını söyledi.
Öğrenci ve Personel Taşımacılığı, Şehir İçi Yolcu Taşımacılığı, Şehirlerarası ve Turizm Yolcu Taşımacılığı olmak üzere üç çalışma grubu oluşturulan çalıştay 2 gün sürdü ve 2017-2018 eğitim öğretim döneminde okul ve taşımalı eğitim servis araçlarıyla ilgili alınacak güvenlik tedbirleri masaya yatırıldı.